Egy pillanat...

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Pincészetünk története 2004-ben kezdődött Kötcsén amikor borászkodásra adtam a fejem és eltökéltem, hogy csak saját termesztésű szőlőből fogok borokat készíteni.

Első ültetvényem,  saját kezűleg felújított kötcsei pincénkhez tartozó zöldveltelini volt, ehhez béreltem egy-két területet amelyeken elkezdtem a gazdálkodást.

Azóta számos helyen elterülő ültetvényekkel gazdagodott borászatunk.

Célom, hogy a szőlőből évről évre több értéket tudjak a palackban megjeleníteni, a Gutman- borok felismerhető karakterrel rendelkezzenek, melyen keresztül az ember és a természet közös alkotása felejthetetlen élményt varázsoljon a borkedvelők számára.

Az elejétől kezdve alapelv volt számomra, hogy csak saját termelésű szőlőből készítsek bort, ezért újabb bérelt és vásárolt területekkel bővítettem a birtokot. A területeken erős terméskorlátozást folytatok, hiszen tartalmas, egyedi karakterű borokat szeretnék készíteni, és ehhez a kulcs a szőlőben rejlik, amelynek nemcsak édesnek, de telt ízűnek és nagyon zamatosnak kell lennie.

Egyik kedvenc dűlőm a pince mogött található Gránárium, ami nagy odafigyelés mellet évről évre gyönyörű szőlővel ajándékoz meg. Ebben több összetevő jászik fontos szerepet ilyen például a jó időben megkezdett szüret, a már említett terméskorlátozás valamint a folyamatos területbejárás,ahol minden apró változást szemmel kísérhetünk.

 

Úgy gondolom a borászatban fontos az újíásra való törekvés, szeretném a Dél-Balatoni borokat minél több emberrel megismertetni, és hogy hazánkban is kialakuljon egy olyan borkultúra ami igenis számol a balatoni borokkal.

2017-es év az újítások éve. Valami olyat szerettem volna alkotni amit még ezen a vidéken elöttem senki nem próbált ki, így jött a Narancsbor ötlete. Sokan azt hiszik ez egy edéskés, könnyed bor ami narancshéjon erjesztéssel készült. Azon kedves olvasóknak akik hasonló tévhitben éltek, most elmesélem, hogyan is készül ez a bor.

A "NARANCSBOR" fehér szőlőből készül,nevét pedig jellegzetes színéről kapta, amit héjon erjesztéssel majd 2 hónap héjon tartással érünk el. Ettől ilyen jellegzetes, karakteres az íze. Végeredményül illatában is megjelenik a narancsosság citrusos, fűszeres jegyek mellett.